Hogyan tervezem meg a heti menüt?

április 18, 2020
Vagyis inkább hogyan tervezem meg a havi menüt, mert inkább egy teljes hónapot próbálok összeírni, hogy átláthatóbb legyen.



Mivel 3-4 felnőtt személyre kell főznöm, könnyebb dolgom van, mintha gyerek is lenne a családban. Sajnos ahányan vagyunk, annyifélét szeretünk, így ez okozza a nehézséget.

Valamennyire viszont próbálok odafigyelni, hogy kicsit változatos legyen a heti menü. Hétfőtől péntekig tervezek, a hétvége már másra tartozik.

Először is összeírtam a fő szempontokat, amik minden héten tudnak ismétlődni: legyen főzelék, tészta, rizs, krumpli, húsmentes. Így már azért némiképp könnyebb beütemezni az ételeket.

Főzelékhez mindig készítek kísérőt, ez általában valami nagyon egyszerű dolog: virsli, virslipörkölt, kolbász, fasírt, fagyasztott csibefalatok, stb. Viszont főzelékből sok fajta nem fogy nálunk, de már ez is valami... Ezután kitalálok valami húsmenteset, ezek krumplistészta, zöldségfasírt, paprikás krumpli, stb. Gyorsan megvannak, nem bonyolultak, és finomak. Ezeket az ételeket a krumplisnál, tésztásnál nem veszem figyelembe, mert akkor tényleg bajban lennék a tervezéssel.

Krumplisnál általában egytálételt készítek, brassóit, valamilyen ragut, bár mivel a krumplit kis adagokban tudom kisütni, így ezek valamennyire időigényesek. A személyes kedvenceim a tésztaételek, amik bár hosszú távon nem laktatóak, viszont nagyon sokféleképpen elkészíthetőek. Esetleg érdemes ezekhez tartalmasabb levest készíteni. És ha már itt tartunk, akkor ha hiszitek ha nem, a levesek kitalálásával megy el a legtöbb idő. Eleinte bajban voltam vele, de a második hónap tervezésénél már könnyebb dolgom volt, egyrészt, mert ott volt előttem sok leves, amit az aktuális hónapban elkészítettem, plusz addigra már keresgéltem több receptet is.

Természetesen tovább nehezítettem a saját dolgomat azzal, hogy kitaláltam magamnak egy kihívást, amiben kiválasztom a hónap hozzávalóját, és abból próbálok minél több ételt készíteni, minél változatosabban. Ezt leginkább az Insta oldalamon tudjátok követni.

Vannak olyan napok, amikor a húsmentes ételek fánkot, lángost, stb. jelentenek, ezek mellé főleg fontos, hogy laktató leveseket készítsek.

Ezek után összeírom, hogy mihez milyen alapanyag szükséges hetekre lebontva, és a listából kihúzom azokat, amik megvannak itthon. Így biztosan nem ér semmi váratlanul. Ha valamiből nagyon kevés van, használat közben csak hozzáírom a kis listámhoz, amit emiatt mindig a hűtőre tűzök ki.

Nos, így épül fel az én kis heti menüm (vagy inkább havi menü), gondolom túl sok újat nem mondtam ezzel tapasztalt háziasszonyoknak, de ha mégis sikerült valakinek pár jó tippel szolgálnom, akkor már megérte megírni a posztot :)

Jó tervezgetést nektek!

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.