Daragaluska leves
Daragaluska, vagy daragombóc - szerintem mindenki evett már. Otthon, menzán, nagyszülőknél. Lehet szeretni, lehet utálni, lehet rosszul elkészíteni.
Ha követed a receptemet, akkor biztos a siker a finom gombócokhoz. Előre leszögezem, hogy sajnos nem készült róla főzés közben fotó, csak a legvégén, de részletesen leírok mindent, és így is könnyen el tudod készíteni.
A zöldségeket egy lábosban tedd fel főni.
Ezután rögtön kezdd is el összeállítani a gombócot. Először a tojást üsd fel egy tálba, majd mikor meggyőződtél róla, hogy nincs benne héj és nem romlott, mehet bele egy kevés só, és a dara. Figyelj rá, hogy eleinte inkább kevesebb darát tegyél bele, mert ha híg, könnyebben lehet rajt segíteni. Kezdd 4 kanállal, majd ha szükséges, tegyél hozzá még egyet, esetleg kettőt. Az állagának félúton kell lennie a folyékony és a sziklaszilárd között, remélem így érthető.
Keverd egyneművé, majd hagyd pár percet állni. Eközben lassan felforr a levesed, majd miután takarék lángra tetted, egy gombócot kávéskanállal szaggass (vegyél ki és tegyél) bele. Fontos, hogy kis gombócot készíts, mert ha megfő, így is nagyon nagy lesz.
Pár perc főzés után vedd ki a gombócot és kóstold meg. Ha finom, akkor csak hagyd pihenni a masszát, ha sótlan, sózd meg és keverd jól el, ha tojás ízű, akkor mehet hozzá még dara. Addig kóstolgass, amíg nem ízlik a gombóc.
Ha már a zöldségek puhák, szaggasd bele az összes gombócot, várj, amíg megfő, és tálalhatod is.
Ha követed a receptemet, akkor biztos a siker a finom gombócokhoz. Előre leszögezem, hogy sajnos nem készült róla főzés közben fotó, csak a legvégén, de részletesen leírok mindent, és így is könnyen el tudod készíteni.
Hozzávalók:
- leveszöldség: sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér, hagyma
- finom benne még a zöldborsó is
- fűszerek: só, bors, babérlevél, kis kömény, leveskocka
- galuskához: egy tojás, kevés só, kb. 5 ek búzadara
A zöldségeket egy lábosban tedd fel főni.
Ezután rögtön kezdd is el összeállítani a gombócot. Először a tojást üsd fel egy tálba, majd mikor meggyőződtél róla, hogy nincs benne héj és nem romlott, mehet bele egy kevés só, és a dara. Figyelj rá, hogy eleinte inkább kevesebb darát tegyél bele, mert ha híg, könnyebben lehet rajt segíteni. Kezdd 4 kanállal, majd ha szükséges, tegyél hozzá még egyet, esetleg kettőt. Az állagának félúton kell lennie a folyékony és a sziklaszilárd között, remélem így érthető.
Keverd egyneművé, majd hagyd pár percet állni. Eközben lassan felforr a levesed, majd miután takarék lángra tetted, egy gombócot kávéskanállal szaggass (vegyél ki és tegyél) bele. Fontos, hogy kis gombócot készíts, mert ha megfő, így is nagyon nagy lesz.
Pár perc főzés után vedd ki a gombócot és kóstold meg. Ha finom, akkor csak hagyd pihenni a masszát, ha sótlan, sózd meg és keverd jól el, ha tojás ízű, akkor mehet hozzá még dara. Addig kóstolgass, amíg nem ízlik a gombóc.
Ha már a zöldségek puhák, szaggasd bele az összes gombócot, várj, amíg megfő, és tálalhatod is.
Nincsenek megjegyzések: