Kürtőskalács recept

Szinte alig akad olyan ember, aki ne szeretné a kürtőskalácsot. Igazi nyári édesség, ami minden szabadtéri rendezvényen, turistaközpontoknál, vásárokban megtalálható.
Itthon most készítettem először, és nagyon jól sikerült. A tésztája viszonylag hamar összeáll, viszont sajnos időszűkében voltam, így nem sikerült minden munkafolyamatról képet készítenem.

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 2 tojás
  • 50 g élesztő
  • 25 dkg margarin
  • 4 dl tej
  • 2 ek cukor

Láthatjátok, hogy ez egy kelt tészta lesz, így az elkészítése ugyebár a szokásos:
Langyos, cukrozott tejben felfuttatom az élesztőt.

Közben egy tálba kimérem a többi hozzávalót, majd ledagasztom a tésztát. Félreteszem kelni. Nekem fél óra elég volt.

Közben a sörösdobozokat, vagy bármilyen alumínium dobozt betekertem alufóliával.

Ezután elfeleztem a tésztát, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, majd először úgy próbáltuk, hogy az egyik felet tovább vágtuk kisebb darabokra, vékony hengerré formáztuk, majd úgy akartuk feltekerni, de ez nem vált be, úgyhogy ismét át kellett gyúrnunk a kisebb darabokat egy naggyá, majd azt szépen kinyújtva vékony csíkokra vágtam:
Majd a kisebb csíkokból kettőt összedolgoztam:

Ezt feltekertem a dobozokra, majd még kicsit megsodortam, hogy egyenletes vastagságú legyen. Ha feltekerés közben lettek pici rések, így szépen eltűnnek:

Ezután tetszőleges ízesítésű cukorba forgatjuk, és mehet be a 180 fokra előmelegített sütőbe (a dobozokat állítva kell a tepsire helyezni). 

Aki szeretné, sütés után is becukrozhatja a kalácsokat, de nekem nem olvadt rá, így nem volt szükséges az újabb réteg cukor.


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.