Alapanyagok, amik mindig legyenek otthon

október 08, 2020
Ezt még gyerekkoromban tanultam meg, hogy mindig legyen tele a spájz, mert falun nőttem fel, ahol nem volt mindig nyitva a bolt.
Ilyenkor ha épp főzés közben fogyott el valami, és messze laktak a rokonok vagy jó barátok, hát kértünk a szomszédtól (persze akik voltak olyan viszonyban). Nyilván nem kéregetett szívesen senki (...), de ha muszáj akkor muszáj.

Na de térjünk is rá a fő témára, mégpedig, hogy miket érdemes otthon tárolni, hogy mindig legyen mihez hozzányúlni.

Fontos megjegyeznem, hogy akinek van valamilyen érzékenysége, akkor a listámat alakítsa át eszerint.

Elsőként nézzük a száraz árut. Tészta, liszt, zsemlemorzsa (tudom ebből ritkábban használunk), cukor, sütőpor, vaníliás cukor, porélesztő. A sütéshez-főzéshez elengedhetetlen alapok.

Jöhetnek a folyadékok: étolaj, tej (kinek milyen), és én még a tojást is ide írom, mert lényegében akként használjuk.

Hűtő: tejföl, amit tényleg mindenhez tudunk használni, joghurt (mivel csak ételbe kerül, ezért mindig az olcsók közül választok belőle), főzőtejszín.

Zöldség: hagyma, krumpli, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller - utóbbi hármat mindig lefagyasztva tárolom.

Aki eszik húst, az tudja mit szeret, így nem fogok erről írni, mert én sok féléből főzök, de leginkább sertés, csirke, pulyka, és majdnem a legfontosabb, a virsli. Rengetegféleképpen variálható, lehet reggeli, főétel, saláta, szinte minden. Főzéshez a Lidl-ös Pikok 900 g-os virslit szoktam megvenni, ár/érték arányban a legjobb. A prémium minőségűeket kár főzéshez "elpazarolni", azokat együk simán főzve.

Fűszerek: a kedvenc húsfűszeretek, só, bors, fűszerpaprika, kömény, babérlevél, petrezselyem (ha nincs friss), majoranna, vegeta, kurkuma, ízesítő kockák, ha szeretitek.

Többször is átnéztem ezt a posztot, nehogy kimaradjon valami, de ha mégis, írjátok meg. Vagy ha ezeken kívül van olyan, ami nektek még fontos, kíváncsian várom.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.