Alapanyagok, amik mindig legyenek otthon
Ezt még gyerekkoromban tanultam meg, hogy mindig legyen tele a spájz, mert falun nőttem fel, ahol nem volt mindig nyitva a bolt.
Ilyenkor ha épp főzés közben fogyott el valami, és messze laktak a rokonok vagy jó barátok, hát kértünk a szomszédtól (persze akik voltak olyan viszonyban). Nyilván nem kéregetett szívesen senki (...), de ha muszáj akkor muszáj.
Na de térjünk is rá a fő témára, mégpedig, hogy miket érdemes otthon tárolni, hogy mindig legyen mihez hozzányúlni.
Fontos megjegyeznem, hogy akinek van valamilyen érzékenysége, akkor a listámat alakítsa át eszerint.
Elsőként nézzük a száraz árut. Tészta, liszt, zsemlemorzsa (tudom ebből ritkábban használunk), cukor, sütőpor, vaníliás cukor, porélesztő. A sütéshez-főzéshez elengedhetetlen alapok.
Jöhetnek a folyadékok: étolaj, tej (kinek milyen), és én még a tojást is ide írom, mert lényegében akként használjuk.
Hűtő: tejföl, amit tényleg mindenhez tudunk használni, joghurt (mivel csak ételbe kerül, ezért mindig az olcsók közül választok belőle), főzőtejszín.
Zöldség: hagyma, krumpli, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller - utóbbi hármat mindig lefagyasztva tárolom.
Aki eszik húst, az tudja mit szeret, így nem fogok erről írni, mert én sok féléből főzök, de leginkább sertés, csirke, pulyka, és majdnem a legfontosabb, a virsli. Rengetegféleképpen variálható, lehet reggeli, főétel, saláta, szinte minden. Főzéshez a Lidl-ös Pikok 900 g-os virslit szoktam megvenni, ár/érték arányban a legjobb. A prémium minőségűeket kár főzéshez "elpazarolni", azokat együk simán főzve.
Fűszerek: a kedvenc húsfűszeretek, só, bors, fűszerpaprika, kömény, babérlevél, petrezselyem (ha nincs friss), majoranna, vegeta, kurkuma, ízesítő kockák, ha szeretitek.
Többször is átnéztem ezt a posztot, nehogy kimaradjon valami, de ha mégis, írjátok meg. Vagy ha ezeken kívül van olyan, ami nektek még fontos, kíváncsian várom.
Ilyenkor ha épp főzés közben fogyott el valami, és messze laktak a rokonok vagy jó barátok, hát kértünk a szomszédtól (persze akik voltak olyan viszonyban). Nyilván nem kéregetett szívesen senki (...), de ha muszáj akkor muszáj.
Na de térjünk is rá a fő témára, mégpedig, hogy miket érdemes otthon tárolni, hogy mindig legyen mihez hozzányúlni.
Fontos megjegyeznem, hogy akinek van valamilyen érzékenysége, akkor a listámat alakítsa át eszerint.
Elsőként nézzük a száraz árut. Tészta, liszt, zsemlemorzsa (tudom ebből ritkábban használunk), cukor, sütőpor, vaníliás cukor, porélesztő. A sütéshez-főzéshez elengedhetetlen alapok.
Jöhetnek a folyadékok: étolaj, tej (kinek milyen), és én még a tojást is ide írom, mert lényegében akként használjuk.
Hűtő: tejföl, amit tényleg mindenhez tudunk használni, joghurt (mivel csak ételbe kerül, ezért mindig az olcsók közül választok belőle), főzőtejszín.
Zöldség: hagyma, krumpli, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller - utóbbi hármat mindig lefagyasztva tárolom.
Aki eszik húst, az tudja mit szeret, így nem fogok erről írni, mert én sok féléből főzök, de leginkább sertés, csirke, pulyka, és majdnem a legfontosabb, a virsli. Rengetegféleképpen variálható, lehet reggeli, főétel, saláta, szinte minden. Főzéshez a Lidl-ös Pikok 900 g-os virslit szoktam megvenni, ár/érték arányban a legjobb. A prémium minőségűeket kár főzéshez "elpazarolni", azokat együk simán főzve.
Fűszerek: a kedvenc húsfűszeretek, só, bors, fűszerpaprika, kömény, babérlevél, petrezselyem (ha nincs friss), majoranna, vegeta, kurkuma, ízesítő kockák, ha szeretitek.
Többször is átnéztem ezt a posztot, nehogy kimaradjon valami, de ha mégis, írjátok meg. Vagy ha ezeken kívül van olyan, ami nektek még fontos, kíváncsian várom.
Nincsenek megjegyzések: