Recept: cseh fánk avagy tarkedli
Ezt a fánk receptet nemrég találtam neten, soha ezelőtt nem hallottam még róla, de mivel egyszerűnek és finomnak tűnt, muszáj volt kipróbálnom.
A tejet meglangyosítjuk, a liszthez öntjük a felét, és beletesszük az élesztőt és a cukrot. Pár percig hagyjuk állni meleg helyen.
(A recept szerint ezután a tojássárgáját, maradék tejet és a sót a liszthez adjuk, majd fakanállal elkeverjük. Ezután a fehérjét habbá verjük és szintén hozzákeverjük.)
Nos én ehelyett mindent egyben hozzáadtam és úgy kevertem el. 15-20 percet pihentetjük meleg helyen. A massza közben sűrűsödik, de ettől nem kell megijedni. Ha úgy könnyebb adagolni, kicsit lehet hígítani tejjel.
Ezután elkezdjük kisütni őket pár csepp olajon.
Lekvárral, porcukorral együk.
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 250 ml tej
- 20 g élesztő (vagy esetemben 1 cs instant)
- 4 ek kristálycukor
- 1 tojás
- csipet só
- ízlés szerint kevés vaníliás cukor
A tejet meglangyosítjuk, a liszthez öntjük a felét, és beletesszük az élesztőt és a cukrot. Pár percig hagyjuk állni meleg helyen.
(A recept szerint ezután a tojássárgáját, maradék tejet és a sót a liszthez adjuk, majd fakanállal elkeverjük. Ezután a fehérjét habbá verjük és szintén hozzákeverjük.)
Nos én ehelyett mindent egyben hozzáadtam és úgy kevertem el. 15-20 percet pihentetjük meleg helyen. A massza közben sűrűsödik, de ettől nem kell megijedni. Ha úgy könnyebb adagolni, kicsit lehet hígítani tejjel.
Ezután elkezdjük kisütni őket pár csepp olajon.
Lekvárral, porcukorral együk.
Nincsenek megjegyzések: